Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία με την οποία μπορούμε να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου [τελικός ειλεός].

Κολονοσκόπηση: Προετοιμασία

Για να μπορέσει να γίνει η εξέταση πρέπει να γίνει καθαρισμός του εντέρου με δίαιτα και καθαρτικά τις προηγούμενες ημέρες. Ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος γιατί αλλιώς η εξέταση δεν είναι αξιόπιστη και πολλές φορές είναι αδύνατη.

Για τον λόγο αυτό ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις εντολές για να υπάρξει και σωστό αποτέλεσμα. Το είδος της προετοιμασίας μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον ασθενή, την ηλικία του, τα συνυπάρχοντα νοσήματα και τις συνήθειες του εντέρου.

Αν παίρνει φάρμακα ενημερώνει τον γιατρό για τα φάρμακα αυτά και αποφασίζεται αν κάποια από αυτά θα διακοπούν ή όχι.

Ιδιαίτερα σημειώνεται πως για να αφαιρεθούν πολύποδες που τυχόν ανευρεθούν κατά την διάρκεια της εξέτασης ίσως πρέπει να έχουν διακοπεί ή αντικατασταθεί φάρμακα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος πάντα σε συνεννόηση με τον γαστρεντερολόγο αλλά και με τον θεράποντα γιατρό που έχει χορηγήσει την συγκεκριμένη αγωγή.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες σε κάποια από τα φάρμακα της εξέτασης. Ο ασθενής έρχεται καλύτερα στο ραντεβού με συνοδό και όχι μόνος του καθώς δεν θα πρέπει να οδηγήσει μετά την εξέταση

Το κολονοσκόπιο

Το ενδοσκόπιο είναι ένας μακρύς εξαιρετικά ελαστικός σωλήνας διαμέτρου χιλιοστών που εισέρχεται από τον πρωκτό και ελέγχει το παχύ έντερο. Στο άκρο του έχει κάμερα από την οποία εκπέμπεται φως. Η εικόνα που καταγράφεται μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην οποία ο γαστρεντερολόγος βλέπει το εσωτερικό του εντέρου.

Η εξέταση ξεκινά

Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς ειδικό μηχάνημα για την καταγραφή των σφύξεων αλλά και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας μέσω του οποίου θα χορηγηθεί η αναισθησία.

Στον ασθενή χορηγείται από αναισθησιολόγο μέθη δηλαδή ενδοφλέβια ένεση προποφόλης και σε λίγα δευτερόλεπτα ο ασθενής κοιμάται.

Κολονοσκόπηση: Διαδικασία

Κατά την εξέταση ελέγχεται το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Αν κριθεί σκόπιμο, με την χρήση κατάλληλης λαβίδας που διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο λαμβάνονται δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων [βιοψίες]. Με την χρήση μεγεθυντικών ενδοσκοπιών μπορούμε να αναγνωρίσουμε μικροσκοπικές αλλοιώσεις που δεν θα φανούν με τα κλασσικά ενδοσκόπια, ακόμη και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την λήψη βιοψιών.

Η εξέταση διαρκεί συνήθως 10-20 λεπτά. Κατά την κολονοσκόπηση μπορεί να ανευρεθούν πολύποδες, δηλαδή προκαρκινικές αλλοιώσεις στο τοίχωμα του εντέρου, οι οποίοι μπορεί να αφαιρεθούν με την σύμφωνη πάντα γνώμη του ασθενούς.

Μετά την κολονοσκόπηση

Μετά την εξέταση, σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ασθενής ξυπνά. Παραμένει κάποια ώρα στο κρεβάτι πριν σηκωθεί και μιλήσει με τον γιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Μετά την εξέταση και για το υπόλοιπο της ημέρας ο ασθενής δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα καθώς μπορεί τα αντανακλαστικά του είναι μειωμένα λόγω της χορηγηθείσης αναισθησίας.

Συχνές Ερωτήσεις Ασθενών

Γιατί πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη προληπτική εξέταση για τον έγκαιρο εντοπισμό κα τη διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων όπως οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν πλήρως αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Αποτελεί συνεπώς μία εξέταση, η οποία επιτρέπει όχι μόνο τη λήψη βιοψιών αλλά και την ταυτόχρονη θεραπεία, όπως είναι η άμεση αφαίρεση πολύποδα, η καυτηρίαση αγγειοδυσπλασιών, διάφορες εφαρμογές laser.

Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου άλλες παθήσεις που διαγιγνώσκονται είναι οι φλεγμονές του παχέος εντέρου, τα εκκολπώματα στο παχύ έντερο και προσφέρεται η δυνατότητα διάγνωσης των αιτιών αιμορραγίας στην περιοχή του παχέος εντέρου.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Καθώς χορηγείται προποφόλη (δηλαδή η κολονοσκόπηση γίνεται με μέθη) από αναισθησιολόγο, δεν αισθάνεστε τίποτε κατά την διάρκεια της εξέτασης. Επίσης επειδή η εξέταση γίνεται με χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα και όχι οξυγόνου σχεδόν μηδενίζεται το αίσθημα φουσκώματος μετά την εξέταση. Άρα η κολονοσκόπηση δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ούτε μετά από αυτήν!

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την κολονοσκόπηση και ποια η διατροφή πριν την εξέταση;

Ο γιατρός θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες λίγες ημέρες πριν την εξέταση.  Θα χρειαστεί να μηνκαταναλώσετε κάποιες τροφές και να πάρετε καθαρτικά από ένα φαρμακείο. Θα ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα 2-3 ημέρες πριν από την εξέταση και θα χρειαστεί επίσης να πάρετε ειδικό καθαρτικό  προκειμένου να καθαρίσει το κόλον. Το κλειδί για να γίνει σωστά η εξέταση είναι να έχει καθαριστεί εντελώς το παχύ έντερο.

Δύο μέρες πριν την εξέταση, η δίαιτα είναι αρκετά αυστηρή και συνήθως περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι, κοτόπουλο, αυγό βρασμένο, πατάτες, κομπόστα, χαμομήλι, ρύζι, μακαρόνια.

Απαγορεύονται δια ροπάλου φρούτα και λαχανικά, όσπρια και τηγανητά, γαλακτοκομικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Το νερό και οι χυμοί χωρίς ανθρακικό πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία 2-3 ημέρες πριν την κολονοσκόπηση.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μετά την κολονοσκόπηση;

Προκειμένου το έντερό σας να επανέλθει στην ομαλή του λειτουργία, με το πέρας της εξέτασης, πρέπει να ακολουθήσετε μία σωστή δίαιτα για τουλάχιστον μία ημέρα.

Καλό είναι να αποφύγετε τις τροφές που προσφέρουν δυσπεψία. Σε αυτές τις τροφές ανήκουν οι φυτικές ίνες και τα πικάντικα φαγητά. Μην γευματίσετε βαριά για 1-2 ημέρες μετά την εξέταση γιατί μπορεί να εμφανιστεί ναυτία που προέρχεται από το αναισθητικό (αν έχει χρησιμοποιηθεί).

Μετά την εξέταση αναμένεται απελευθέρωση αερίων, γι’ αυτό αποφύγετε φαγητά που τα προκαλούν όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής άλεσης ή άλλα πιο ειδικά που θα σας προτείνει ο γιατρός, ανάλογα με τις διατροφικές σας συνήθειες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κολονοσκόπηση;

Η εξέταση της κολονοσκόπησης είναι ασφαλής και σπανίως αναφέρονται επιπλοκές. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι η αιμορραγία ή η διάτρηση του εντέρου, που θεωρούνται στις μέρες μας σπανιότατες επιπλοκές.

Άλλες επιπλοκές σχετίζονται με την μέθη, η οποία μπορεί να εμφανίσει αλλεργία και πολύ σπάνια καρδιοαναπνευστική επιπλοκή.

Ένας έμπειρος γαστρεντερολόγος θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να εξαφανίσει κάθε κίνδυνο που πρόκειται να απειλήσει την ακεραιότητα του ασθενούς.

Αν ο γιατρός αφαιρέσει κάποιον πολύποδα, αναμένεται να εμφανιστεί αποβολή αίματος από τον πρωκτό, παρενέργεια απολύτως φυσιολογική.

Ποιο είναι το κόστος της εξέτασης;

Η τιμή της κολονοσκόπησης είναι προσιτή στην μέση οικογένεια. Ειδικά αν σκεφτούμε την τεράστια σημασία της στην πρόληψη καρκίνου και το 10πλάσιο σχεδόν κόστος ενός χειρουργείου παχέος εντέρου, είναι μία εξέταση που δεν πρέπει να καθυστερήσετε, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.