Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος

O γαστρεντερολόγος Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19/3/1970. Αποφοίτησε  το 1987 από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων και το 1993 πήρε με «άριστα» το πτυχίο της ιατρικής  από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αφού εξέτισε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και το αγροτικό του στο  άγονο περιφερικό ιατρείο της νήσου Ίου, ειδικεύθηκε στην Γαστρεντερολογία στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπoρίας.

Το 2002 έλαβε υποτροφία από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και μετεκπαιδεύθηκε στα Wolfson Digestive Diseases Centre, University of Nottingham UK ως Advanced Endoscopy Research Fellow και Endoscopy department, University of Mainz, Germany στις προηγμένες μικροενδοσκοπικές διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές [μεγεθυντική ενδοσκόπηση, χρωμοενδοσκόπηση, Νarrow Band Imaging, confocal endomicroscopy, autofluorescence endoscopy, ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή, φωτοδυναμική θεραπεία σε οισοφάγο Barrett’s].

Η ομάδα του πρώτη δημοσίευσε στην Ευρώπη τα αποτελέσματα των μελετών της σχετικά με την χρήση της μεγεθυντικής ενδοσκόπησης στην διάγνωση των προκαρκινικών καταστάσεων στο πεπτικό.

Χρησιμοποιεί την μέθοδο της υψηλής ευκρίνειας μεγεθυντικής χρωμοενδοσκόπησης που είναι ουσιαστικά επανάσταση στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προκαρκινικών καταστάσεων και του πρώιμου καρκίνου στο πεπτικό.

Στην Ελλάδα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 2007, είναι διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ», ενώ παράλληλα συνεχίζει το ερευνητικό και κλινικό του έργο. Aπό το 2011 είναι Section Editor στο επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας [Αnnals of Gastroenterology], και έχει εκλεγεί μέλος του Ενδοσκοπικού τμήματος της Γαστρεντερολογικής εταιρείας.

Kύρια ενδιαφέροντα του είναι η παρακολούθηση  των ασθενών με οισοφάγο Barrett’s και ελκώδη κολίτιδα καθώς και η ενδοσκοπική μελέτη ασθενών με προκαρκινικές αλλοιώσεις στο πεπτικό [δυσπλασία]. Στη θεραπευτική ενδοσκόπηση κύριο ενδιαφέρον του είναι οι σύνθετες πολυποδεκτομές επίπεδων πολυπόδων [ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή], η καταστροφή του επιθηλίου του οισοφάγου Barrett με radiofrequency ablation [HALO], η ενδοσκοπική θεραπεία της παλινδρομικής νόσου και η ενδοσκοπική θεραπεία της αιμορροιδοπάθειας.

Είναι ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια ενώ έχει επιδείξει ζωντανά τις προηγμένες ενδοσκοπικές αυτές τεχνικές σε ενδοσκοπικά σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μεγάλος αριθμός των εργασιών του είναι δημοσιευμένες σε έγκριτα peer-reviewed ιατρικά περιοδικά στο εξωτερικό, ενώ έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα συνέδρια. Αρθρογραφεί συχνά στον ελληνικό τύπο.

O ιατρός Γεώργιος Αναγνωστόπουλος διατηρεί ιατρείο στην οδό Μουσών 1 και Κηφισίας [έναντι Πρεσβείας Ισραήλ], Αθήνα [τηλ 6937106139]. Πραγματοποιεί τις διαγνωστικές και προηγμένες ενδοσκοπήσεις στο ‘state of the art’ ενδoσκοπικό τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής και Γυναικολογικής Κλινικής ‘Μητέρα’ όπου είναι διευθυντής γαστρεντερολογικής κλινικής και ενδοσκοπικού τμήματος Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ»,  ενώ αποτελεί και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου.