Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορούμε να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και του 12δακτύλου.

Πριν την γαστροσκόπηση

Ο ασθενής πριν την εξέταση παραμένει νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς να καταναλώσει οποιαδήποτε στερεή τροφή. Μπορεί να πιει νερό ή άλλα διαυγή υγρά μέχρι 3 ώρες πριν την εξέταση.

Αν παίρνει φάρμακα ενημερώνει τον γιατρό για τα φάρμακα αυτά και αποφασίζεται αν κάποια από αυτά θα διακοπούν ή όχι.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες σε κάποια από τα φάρμακα της εξέτασης.

Ο ασθενής έρχεται στο ραντεβού καλύτερα με συνοδό και όχι μόνος του.

Το γαστροσκόπιο

Το ενδοσκόπιο είναι ένας μακρύς εξαιρετικά ελαστικός σωλήνας διαμέτρου χιλιοστών που εισέρχεται από το στόμα του ασθενούς και ελέγχει το ανώτερο πεπτικό. Στο άκρο του έχει κάμερα από την οποία εκπέμπεται φως. Η εικόνα που καταγράφεται μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην οποία ο γαστρεντερολόγος βλέπει το εσωτερικό των οργάνων.

Η γαστροσκόπηση ξεκινά

Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς ειδικό μηχάνημα για την καταγραφή των σφύξεων αλλά και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας μέσω του οποίου θα χορηγηθεί η αναισθησία.

Κατόπιν τοποθετείται επιστόμιο στον ασθενή για να μην έρχεται σε επαφή το ενδοσκόπιο με τα δόντια του ασθενούς.

Στον ασθενή χορηγείται [αν το επιθυμεί] μέθη δηλαδή ενδοφλέβια ένεση προποφόλης από αναισθησιολόγο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο ασθενεής κοιμάται.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Κατά την εξέταση ελέγχονται ο οισοφάγος, το στομάχι και το 12δάκτυλο. Αν κριθεί σκόπιμο, με την χρήση κατάλληλης λαβίδας που διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο λαμβάνονται δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων [βιοψίες], όπως και δείγμα για τον έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Με την χρήση μεγεθυντικών ενδοσκοπιών μπορούμε να αναγνωρίσουμε μικροσκοπικές αλλοιώσεις που δεν θα φανούν με τα κλασσικά ενδοσκόπια, ακόμη και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την λήψη βιοψιών. Η εξέταση διαρκεί, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, 5-10 λεπτά.

Μετά την εξέταση

Μετά την εξέταση ο ασθενής ξυπνά σε λίγα δευτερόλεπτα. Παραμένει κάποια ώρα στο κρεβάτι πριν σηκωθεί και μιλήσει με τον γιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Μετά την εξέταση και για το υπόλοιπο της ημέρας ο ασθενής δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα καθώς τα αντανακλαστικά του είναι μειωμένα λόγω της χορηγηθείσης αναισθησίας.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί πρέπει να κάνω γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό να ανιχνεύσει τυχόν προβλήματα στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται το έλκος, η διαφραγματοκήλη, η παλινδρόμηση και ο καρκίνος. Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αν υπάρχει οποιαδήποτε ανωμαλία μπορεί να είτε να αφαιρεθεί είτε να πραγματοποιηθεί βιοψία κατά τη διαδικασία εξαλείφοντας την ανάγκη για επιπλέον εξετάσεις.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται την παραμονή της εξέτασης;

Ο γιατρός σας θα σας δώσει εξειδικευμένες οδηγίες για την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε πριν την γαστροσκόπηση. Ωστόσο καλό είναι να αποφύγετε να καπνίσετε ή να καταναλώσετε αλκοόλ τη μέρα πριν την εξέταση.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της γαστροσκόπησης;

Μια γαστροσκόπηση χρειάζεται συνήθως 5 με 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Μετά τη διαδικασία, που συνήθως θα χρειαστούν επιπλέον περίπου 30 με 45 λεπτά, για να συνέλθετε επαρκώς από την αναισθησία και να επιστρέψετε στο σπίτι σας με τη συνοδεία ενός ενήλικα, ενώ θα νιώθετε ελαφριά ζαλάδα για τις υπόλοιπες 4 με 6 ώρες.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Ενδέχεται να νιώσετε ένα αίσθημα πνιγμού όταν εισάγεται το ενδοσκόπιο, ωστόσο το αίσθημα αυτό μειώνεται με τον ψεκασμό ενός τοπικού αναισθητικού στο λαιμό σας. Είναι επίσης πιθανό να έχετε έναν ήπιο πονόλαιμο μετά το πέρας της γαστροσκόπησης και ελαφρύ πρήξιμο στο στομάχι από την συσσώρευση αερίων.

Μπορώ να φάω μετά τη γαστροσκόπηση;

Θα μπορείτε να φάτε συνήθως ένα μικρό σνακ ή νερό, όταν θα έχετε αναρρώσει πλήρως από την αναισθησία. Όταν πάτε στο σπίτι, μπορείτε να συνεχίσετε την κανονική διατροφή σας, εκτός εάν ενημερωθείτε διαφορετικά από τον γιατρό σας.

Τι κάνω αν νιώθω άσχημα αφότου έχω επιστρέψει σπίτι;

Αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα: πυρετό ή ρίγη, πολύ έντονο κοιλιακό πόνο που διαρκεί περισσότερο από 30-60 λεπτά (οι ήπιες κράμπες είναι φυσιολογικές για τις πρώτες 6 με 12 ώρες μετά την εξέταση), ναυτία και εμετό, αιμορραγία ή μαύρα κόπρανα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.