>
γαστρεντερολόγος

γαστρεντερολόγος

Ο γαστρεντερολόγος είναι ο γιατρός που αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει παθήσεις που σχετίζονται με το ευρύτερο γαστρεντερικό σύστημα, δηλαδή οτιδήποτε επηρεάζει τα όργανα από τον οισοφάγο μέχρι το παχύ έντερο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του.

Στατιστικά ωστόσο υπάρχουν ορισμένες λίγο πιο σοβαρές παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει συχνά ένας έμπειρος γαστρεντερολόγος, καθώς αυτές οι καταστάσεις έχουν μεγάλη ανάγκη από ιατρική παρακολούθηση και ίσως χειρουργική αντιμετώπιση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αναλυτικά στις 3 πιο συχνές παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας εξειδικευμένος χειρουργός γαστρεντερολόγος συγκαταλέγονται:

Πολύποδες και Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Μπορεί να ακούγονται σαν δύο διαφορετικές κλινικές καταστάσεις και κατά μία έννοια είναι, ωστόσο συνδέονται στενά και σε μεγάλο ποσοστό η μία είναι προάγγελος της άλλης.

Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι ουσιαστικά μικρές συσσωρεύσεις κυττάρων που αναπτύσσονται σταδιακά στα τοιχώματα του παχέος εντέρου και προεξέχουν από την επιφάνεια τους. Παρόλο που σε αρχικά στάδια δεν έχουν συμπτώματα, ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και κρίσιμης σημασίας για την υγεία του ασθενούς, δεδομένου ότι όλοι σχεδόν οι καρκίνοι παχέος εντέρου αναπτύσσονται πάνω σε πολύποδα. Ειδικότερα οι επίπεδοι πολύποδες παχέος εντέρου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο ή να έχουν ήδη εστίες πρώιμου καρκίνου.

Μάλιστα ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι η 3η συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως με περισσότερα από 1.000.000 περιστατικά κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεδομένου ότι αναπτύσσεται με σχετικά αργούς ρυθμούς, αν προληφθεί και διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς προβλήματα για τον ασθενή.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να γίνεται τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος ειδικά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ενήλικες > 50 ετών
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου
  • Πάσχοντες από νόσο του Crohn
  • Πάσχοντες από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (GERD)

Μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου υπάρχει η γαστροοισοφαγική βαλβίδα, η οποία ανοίγει για να κατέβει το φαγητό μας όταν τρώμε και στη συνέχεια κλείνει για να κρατήσει τα οξέα του στομάχου μακριά από τον οισοφάγο. Γι’ αυτό αν ξαπλώσουμε ή σκύψουμε αμέσως μετά το φαγητό έχουμε αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και μας έρχεται μία όξινη γεύση στο λαιμό και το στόμα ή υποφέρουμε από τις λεγόμενες «καούρες» μετά από ένα πολύ βαρύ γεύμα.

Αν ωστόσο αυτές οι καούρες εμφανίζονται σε τακτά και κοντινά μεταξύ τους χρονικά διαστήματα, 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, τότε μπορεί ο ασθενής να πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και είναι απαραίτητο να επισκεφθεί έναν γαστρεντερολόγο προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω επιπλοκές όπως οισοφαγίτιδα με έλκη στον οισοφάγο ή ακόμα και προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Οισοφάγος Barret’s

Συγκαταλέγεται στις προκαρκινικές αλλοιώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν από την χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Συγκεκριμένα ένα 5% των ασθενών με καούρες παρουσιάζουν οισοφάγο Barrett’s και ένα 0.5% εξ αυτών θα εμφανίσει καρκίνο οισοφάγου στην συνέχεια.

Τι ακριβώς είναι όμως ο οισοφάγος Barret’s; Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία ο οισοφάγος που βρίσκεται εκτεθειμένος στα γαστρικά οξέα, αρχίζει να αναπτύσσει κύτταρα όπως αυτά του στομάχου, προκειμένου να προστατευθεί. Το γεγονός αυτό ωστόσο αποτελεί ουσιαστικά μία αλλοίωση που ονομάζεται «εντερική μετάπλαση» και θεωρείται προκαρκινική κατάσταση.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο οισοφάγος Barret’s μπορεί σταδιακά να υποχωρήσει, αν υπάρχει καλή συνεργασία ασθενούς και γαστρεντερολόγου, προκειμένου να γίνει καταστολή των οξέων στο στομάχι.

Η καλύτερη αντιμετώπιση ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η έγκαιρη πρόληψη, γι’ αυτό άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικότερα αν έχουν οικογενειακό ιστορικό οισοφαγικού καρκίνου, είναι σημαντικό να εξετάζονται τακτικά προκειμένου να εντοπιστεί οποιαδήποτε δυνητικά επικίνδυνη νεοπλασία.

Ο Δρ Γεώργιος Αναγνωστόπουλος διαθέτει την απαραίτητη γνώση αλλά και την εμπειρία να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε δύσκολες ή και δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έγκαιρη πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος μπορεί κυριολεκτικά να σας σώσει τη ζωή!

Copyright © | Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος Αθήνα | Γ. Αναγνωστόπουλος

Powered by: Digital4U

   (+30) 693 710 6139