Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνοί με ποσοστά που λένε ότι το 50% των ατόμων μέσης ηλικίας έχει αναπτύξει τουλάχιστον έναν πολύποδα στην ζωή του.

Ο λόγος που οι πολύποδες αφαιρούνται έχει να κάνει με την επικινδυνότητά τους να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου. Έτσι, είναι απαραίτητη η κολονοσκόπηση, στην οποία μπορεί να αφαιρεθούν κιόλας.

Εκτός από την κολονοσκόπηση, οι απεικονιστικές μέθοδοι και το τεστ κοπράνων, είναι επιπλέον εξετάσεις οι οποίες μπορούν να αναδείξουν την ύπαρξη πολυπόδων.

Προετοιμασία ασθενούς για την επέμβαση

Ο γιατρός θα δώσει σαφείς οδηγίες για το πως θα προετοιμαστεί για την κολονοσκόπηση. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στο άδειασμα όλων των στερεών που υπάρχουν στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μερικά 24ωρα πριν ο ασθενής λαμβάνει ζωμούς χωρίς λίπος, νερό, καφές, τσάι κ.α.

Το προηγούμενο βράδυ δίνεται ένα καθαρτικό για να μαλακώσει τα κόπρανα και να αυξήσει τις κινήσεις του εντέρου.

Αφαίρεση πολύποδα κατά την κολονοσκόπηση

Κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης ο γαστρεντερολόγος αφαιρεί τους πολύποδες ή παίρνει δείγμα από τους ιστούς. Στην συνέχεια με την βοήθεια του μικροσκοπίου εξετάζονται για την ύπαρξη καρκίνου.

Αυτές οι διαδικασίες γίνονται με την βοήθεια πολύ μικρών εργαλείων που δουλεύονται από τον γιατρό μαζί με το κολονοσκόπιο.

Ανάκαμψη ασθενούς

Η διαδικασία της αφαίρεσης πολύποδα διαρκεί μέχρι μία ώρα και ο ασθενής σε μερικές περιπτώσεις αισθάνεται ελαφρύ πόνο ή φούσκωμα. Ο ασθενής μένει στην κλινική 2 ώρες μετά την επέμβαση για παρακολούθηση. Η πλήρης ανάκαμψη του ασθενούς επέρχεται την επόμενη μέρα.

Πολυποδεκτομή: Η διαδικασία της επέμβασης

Το ειδικό ενδοσκόπιο εισέρχεται στον αυλό του εντέρου προκαλώντας μονοπολική διαθερμία και ο πολύποδας στην συνέχεια εκτέμνεται. Ο χρόνος που παίρνει η διαδικασία καθώς και οι πιθανές επιπλοκές καθορίζονται από το μέγεθος, το σχήμα και την θέση του πολύποδα ή των πολυπόδων.

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή συνήθως αποτελεί την απαραίτητη συμπληρωματική διαδικασία της διαγνωστικής κολονοσκόπησης. Επίσης είναι μία διαδικασία, η οποία μπορεί να συνοδεύει την κολονοσκόπηση αν υπάρχει συναίνεση εξαρχής.

Τέλος αν ο πολύποδας που αφαιρέθηκε αποδειχθεί αδενοκαρκίνωμα, ο γιατρός θα αποφασίσει αν χρειάζεται περαιτέρω εκτομή του εντέρου.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολυπόδων;

  1. Ηλικία: Οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών.
  2. Οικογενειακό ιστορικό
  3. Παχυσαρκία και κάπνισμα

Παρουσιάζουν συμπτώματα οι πολύποδες;

Οι περισσότεροι δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Αν εμφανίσουν αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται κοντά στον πρωκτό. Δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η αιμορραγία και ίσως η διάρροια. Λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων λοιπόν, είναι αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος.

Ποιες είναι οι καλύτερες συμβουλές για την πρόληψη;

  1. Ακολουθήστε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες
  2. Μείνετε σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους
  3. Σταματήστε το κάπνισμα
  4. Αποφύγετε το αλκοόλ