Νόσος Crohn: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η νόσος του Crohn είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γαστρεντερολόγος, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μία ανίατη κατάστασηφλεγμονώδους εντέρου (IBD).

Όταν ο ασθενής πάσχει από τη νόσο του Crohn, μέρη του πεπτικού συστήματος πρήζονται και παρουσιάζουν βαθιές πληγές που ονομάζονται έλκη. Η νόσος του Crohn συνήθως εντοπίζεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου και το πρώτο μέρος του παχέος εντέρου, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα έως και τον πρωκτό.

Τι προκαλεί τη νόσο του Crohn;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν με σιγουριά τι είναι αυτό που προκαλεί τη νόσο του Crohn. Συνήθως τη συνδέουν με μία ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στα φυσιολογικά βακτήρια στο έντερο σας. Άλλα είδη βακτηρίων και ιών μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην πρόκληση της νόσου.

Η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να είναι και κληρονομική. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητές εμφάνισης της είναι αυξημένες εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας σας το έχει. Το κάπνισμα σας θέτει επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο για την ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι πόνος στην κοιλιά και διάρροια (μερικές φορές με αίμα). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν διάρροια 10 έως 20 φορές την ημέρα. Η ακούσια απώλεια βάρους είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα. Λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν έλκη στο στόμα, αποφράξεις του εντέρου, ραγάδες πρωκτού δάκρυα (ραγάδες) και ανοίγματα (συρίγγια) μεταξύ των οργάνων.

Αν έχετε παρατηρήσει με συχνότητα κάποιο από αυτά τα συμπτώματα τότε είναι σημαντικό να σας δει γιατρός. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γαστρεντερολόγου Γεώργιου Αναγνωστόπουλου και μάθετε περισσότερα για τη νόσο του Crohn.

Share on: