>
Σημαντικές διαφορές μεταξύ της Νόσου Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας

Σημαντικές διαφορές μεταξύ της Νόσου Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και έχουν πολλά κοινά συμπτώματα μεταξύ τους. Οι διαφορές τους ωστόσο στον τρόπο αντιμετώπισης και στη διάγνωσή τους τις καθιστούν δύο διαφορετικές παθήσεις, που ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος μπορεί να καθορίσει και να διαχωρίσει.

Τοποθεσία φλεγμονής

Στην νόσο του Crohn η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το μήκος της πεπτικής οδού, ενώ στην ελκώδη κολίτιδα το παχύ έντερο είναι η μόνη περιοχή που επηρεάζεται.

Συμπτωματολογία

Πολλά συμπτώματα της νόσου του crohn είναι παρόμοια με αυτά της ελκώδους κολίτιδας, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες διαφορές.

Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα τείνουν να έχουν τον πόνο αριστερά και χαμηλά της κοιλιάς, ενώ οι ασθενείς με νόσο του Crohn συνήθως πονούν στο δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς. Επιπλέον, η ελκώδης κολίτιδα εμφανίζει αιμορραγίες κατά την κένωση, ενώ η νόσος του crohn δεν δίνει συχνές αιμορραγίες.

Εικόνα της φλεγμονής

Στην ελκώδη κολίτιδα η φλεγμονή εμφανίζεται συνεχόμενη, ενώ στην νόσο του Crohn, παρουσιάζεται σε μεμονωμένα σημεία του πεπτικού σωλήνα.

Επιπλοκές

Επιπλοκές στη νόσο του crohn: περιπρωκτικές ραγάδες, συρίγγια

Επιπλοκές στην ελκώδη κολίτιδα: έντονη αιμοραγία λόγω των ελκών, η ρήξη του παχέος του εντέρου και η διάταση του εντέρου.

Στην ελκώδη κολίτιδα οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται. Μία ύφεση της νόσου μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια, ενώ ένα 5-10% των ασθενών έχουν συμπτώματα συνεχώς.

Στην νόσο του κρον ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν μόνο διάρροιες και πόνο σε ελεγχόμενη κατάσταση, ενώ άλλοι να βρίσκονται συνεχώς σε εντατική αγωγή και να χρειάζεται να προσαρμόζουν τη ζωή τους ανάλογα με τη νόσο.

Copyright © | Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος Αθήνα | Γ. Αναγνωστόπουλος

Powered by: Digital4U

   (+30) 693 710 6139