logo
 
line 
Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος
εξειδικευμένος στην προηγμένη επεμβατική μικροενδοσκόπηση

 

 

 
[+30] 693 710 6139 
 

fb1twitter  blog

 

 

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορούμε να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και του 12δακτύλου

Πριν την εξέταση:

Ο ασθενής πριν την εξέταση παραμένει νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς να καταναλώσει οποιαδήποτε στερεή τροφή. Μπορεί να πιει νερό ή άλλα διαυγή υγρά μέχρι 3 ώρες πριν την εξέταση.

Αν παίρνει φάρμακα ενημερώνει τον γιατρό για τα φάρμακα αυτά και αποφασίζεται αν κάποια από αυτά θα διακοπούν ή όχι.
 

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες σε κάποια από τα φάρμακα της εξέτασης [π.χ ξυλοκαίνη, μιδαζολάμη].

Ο ασθενής έρχεται στο ραντεβού καλύτερα με συνοδό και όχι μόνος του.

Το γαστροσκόπιο:

Το ενδοσκόπιο είναι ένας μακρύς εξαιρετικά ελαστικός σωλήνας διαμέτρου χιλιοστών που εισέρχεται από το στόμα του ασθενούς και ελέγχει το ανώτερο πεπτικό. Στο άκρο του έχει κάμερα από την οποία εκπέμπεται φως. Η εικόνα που καταγράφεται μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην οποία ο γαστρεντερολόγος βλέπει το εσωτερικό των οργάνων.

Η εξέταση ξεκινά:

Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς ειδικό μηχάνημα για την καταγραφή των σφύξεων αλλά και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας μέσω του οποίου θα χορηγηθεί η αναισθησία.

Γίνεται ψεκασμός στον στοματοφάρυγγα με σπρέι ξυλοκαίνης και ζητείται από τον ασθενή να μετρήσει μέχρι το δέκα και μετά να καταπιεί. Αυτό γίνεται και δεύτερη φορά για καλύτερη αναισθησία της περιοχής έτσι ώστε να μην υπάρχει δυσφορία κατά την δίοδο του ενδοσκοπίου. Κατόπιν τοποθετείται επιστόμιο στον ασθενή για να μην έρχεται σε επαφή το ενδοσκόπιο με τα δόντια του ασθενούς.

Στον ασθενή χορηγείται [αν το επιθυμεί] μέθη δηλαδή ενδοφλέβια ένεση μιδαζολάμης η οποία τον χαλαρώνει ή πολλές φορές επιφέρει ελαφρύ ύπνο έτσι ώστε ο ασθενής δεν καταλαβαίνει καθόλου την εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

Κατά την εξέταση ελέγχονται ο οισοφάγος, το στομάχι και το 12δάκτυλο. Αν κριθεί σκόπιμο, με την χρήση κατάλληλης λαβίδας που διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο λαμβάνονται δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων [βιοψίες], όπως και δείγμα για τον έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Με την χρήση μεγεθυντικών ενδοσκοπιών μπορούμε να αναγνωρίσουμε μικροσκοπικές αλλοιώσεις που δεν θα φανούν με τα κλασσικά ενδοσκόπια, ακόμη και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την λήψη βιοψιών. Η εξέταση διαρκεί, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, 5-10 λεπτά.

Ο ασθενής αλλά και ο γιατρός πρέπει να καταλάβει πως η γαστροσκόπηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ όπου κερδίζει ο πιο γρήγορος, αλλά ο πιο προσεκτικός, γιατί κύριος σκοπός είναι πάντα η αναγνώριση των προκαρκινικών και πρώιμων καρκινικών αλλοιώσεων που είναι δύσκολο να φανούν και χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος.

Μετά την εξέταση:

Μετά την εξέταση γίνεται μια ένεση σαν αντίδοτο στην μέθη που χρησιμοποιήσαμε και ο ασθενής ξυπνά. Παραμένει κάποια ώρα στο κρεβάτι πριν σηκωθεί και μιλήσει με τον γιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Μετά την εξέταση και για το υπόλοιπο της ημέρας ο ασθενής δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα καθώς τα αντανακλαστικά του είναι μειωμένα λόγω της χορηγηθείσης αναισθησίας.

eligastGASTRO SOC BSG asge

 

Συχνές ερωτήσεις | Ιατρείο | Γαστρεντερολόγος | Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
 
Ελκώδης Κολίτιδα Γαστροοισοφαγικη Παλινδρομηση Χρονια Ηπατιτιδα Β Θεραπεία Παχυσαρκίας Διερεύνηση δυσπλασίας στο στομάχι
Δυσκοιλιοτητα Κοιλιοκακη Κολονοσκοπηση Μεγενθυντική Ενδοσκόπηση Νόσος Crohn
Ευερέθιστο Έντερο Οισοφάγος Barrett Γαστροσκοπηση Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρου Απώλεια βάρους